4 stappenplan

Om je alcoholverslaving aan te pakken met de Sinclair Methode zijn er 4 stappen te nemen. 1. Kennismaking, 2. Screening, 3. Recept, 4. Therapie beginnen. Daarnaast spreken we één ding met elkaar af. Je bent eerlijk over de hoeveelheid die je dronk en drinkt voordat we beginnen en ook tijdens de therapie. Hoe beter ik op de hoogte ben hoe beter ik je kan begeleiden. Na ons eerste contact kun je al snel beginnen!

stap 1. kennismakingsgesprek

Je hebt contact opgenomen per telefoon, email of WhatsApp en we hebben samen dit eerste gratis kennismakingsgesprek ingepland. Tijdens dit gesprek, bij voorkeur via videobellen kun je me alles vragen over De Sinclair Methode en de ervaring die ik er mee heb. Je vertelt me wat over jezelf en je drankprobleem waar we dieper op in gaan gedurende de screening. Als het goed voelt en je wil door mij begeleid worden dan maken we meteen een vervolgafspraak voor de screening of we plakken de screening er meteen achteraan.

stap 2. screening

Screening consult via tele-counseling(videogesprek). Dit kan niet per telefoon, ik wil je graag zien om je zo goed mogelijk te kunnen helpen. Aan de hand van dit gesprek kan ik al gauw bepalen of De Sinclair Methode ook iets voor jou zou kunnen zijn. Deze screening is inclusief een persoonlijke brief voor je arts waarin De Sinclair Methode en de toepassing van het medicijn wordt uitgelegd. 

Tijdens dit gesprek bespreken we ook jouw:
– Goal: Wil je minder gaan drinken en controle krijgen over je drinkgewoonte of helemaal stoppen?
– Alcoholgeschiedenis:  Hoeveel dronk je, drink je? Hoe vaak? Je ervaringen met stoppen. Wat heb je al geprobeerd?.
– Psychiatrische geschiedenis: Heb je last gehad of nog steeds van Depressie, Angststoornis, Slaap problemen?
– Medische geschiedenis: Ben je ernstig ziek of geweest. Heb je een chronische ziekte? Gebruik je medicijnen en welke?
– Andere Verslavingen: Ben je verslaafd geweest of nog steeds aan iets anders dan alcohol?

stap 3. recept en inname

Je maakt een afspraak met je arts en geeft of stuurt hem de brief met uitleg over de Sinclair Methode. In sommige gevallen kan ik als de arts niet meewerkt je met een andere arts in contact brengen. Ondertussen maak ik aan de hand van jouw drinkgewoontes en de hoeveelheid die je drinkt een schema.  

stap 4. therapie kan beginnen

Als je de medicatie hebt kunnen we afspreken hoe je gaat beginnen en kan ik je de eerste 2 to 4 weken even volgen. Je kan me ook altijd mailen, bellen of WhatsAppen. Zo weten we zeker dat je op de goede weg bent. Dit is in het begin echt belangrijk, onderschat de therapie niet. Daarna blijft goede communicatie belangrijk om De Sinclair Methode zo goed mogelijk zijn werk te laten doen. Soms willen mensen te snel opgeven omdat ze denken dat het voor hen niet werkt en dat is jammer. Blijf communiceren, dan heb je de beste kans. Wil je tevens aan jezelf werken dan maken we andere afspraken. 

Je hebt een drank-logboekje gekregen dat je de komende tijd gaat bijhouden. Zo heb je een overzicht waarom en wanneer je dat eerste glaasje neemt. Ook wat er gedurende het toepassen van De Sinclair Methode verandert. Je zal hierdoor meer inzicht krijgen waarom je dat eerste glas drinkt. Daarnaast krijg je een drink-log tabel zodat je in een grafiek de voortgang kunt zien en bijhouden.

drink-log boek en DRINK-LOG tabel

Als je hebt besloten om De Sinclair Methode te gaan doen dan heb je van mij een drink-logboekje gekregen dat je de komende tijd kunt bijhouden. Zo heb je een overzicht waarom en wanneer je dat eerste glaasje neemt. Ook wat er gedurende het toepassen van De Sinclair Methode verandert. Je zal hierdoor meer inzicht krijgen waarom je dat eerste glas drinkt. Daarnaast krijg je een dag/week- en een week/jaar tabel(zie hierboven) zodat je in een grafiek de voortgang kunt zien en bijhouden.

hoe lang duurt het voordat het werkt

Dit is voor iedereen anders. Het is erg afhankelijk van je drinkgeschiedenis, je metabolisme en je instelling. Daarnaast maakt het een verschil hoe je tegen de methode aankijkt. Heb je bij voorbaat al het idee dat het niet werkt? Ben je er (te)obsessief mee bezig? Sommige mensen hebben na een paar dagen al minder trek in alcohol. Het is een proces en iedereen reageert anders, dus geef het tijd.

Bijwerkingen

Zoals bij veel medicijnen kun je bij De Sinclair Methode ook te maken krijgen met wat milde bijwerkingen. Praat daar met me over, ik heb hier ruime ervaring mee. Voor iedereen is dit anders en bijwerkingen zijn meestal van voorbijgaande aard. 

Wie kan niet meteen beginnen

Onderstaande personen dienen te allen tijde toestemming te vragen aan een arts om het het medicijn Naltrexone of Nalmefeen te gebruiken.
* Personen die verslaafd zijn aan verdovende middelen. Verdovende middelen werken niet hetzelfde als Naltrexon aanwezig is in de hersenen is.
* Personen met ernstige leverschade.
* Personen die zwanger zijn.

enkele COUNSELING TECHNIEKEN

Mindfulness 
Mindfulness is eigenlijk niets anders dan aandachtig en bewust zijn. Maar hoe doe je dat als je gedachten een loopje met je nemen.

Hoe kun je dan gefocust zijn en volledig betrokken zijn met wat je doet. In het NU zijn, dingen doen in het NU en dingen zien zoals ze NU zijn. Niet zoals je denkt dat ze zijn, niet zoals je denkt dat ze zullen zijn en niet zoals je denkt dat ze waren. Leven in het NU, het heden want het heden is het enige moment dat er is.

Je hele leven speelt zich af in je hoofd. Geef je gedachten eens wat rust en probeer ook eens NIET te denken. Als je niet denkt of mediteert dan krijgen je hersenen een soort van reset. Je kunt al beginnen met speciale mini-meditaties. Die kosten je geen tijd en hebben een enorme impact. En je kan ze doen waar en waneer je maar wilt. Ik vertel je er graag meer over!

De Sinclair Methode en Mindfulness 
De Sinclair Methode moet je mindful willen doen. Het is belangrijk dat je je elk moment herinnert waarom je TSM bent gaan doen. Ben bewust van elk glaasje dat je drinkt. Drink in het NU, ben in het NU als je het pilletje een uur voor je eerste drankje inneemt en maak goede voornemens betreft wat, hoeveel en hoe je gaat drinken. Voor de TV drinken is niet in het NU zijn, dan zit je in een serie of programma en heb je totaal geen idee meer hoeveel je drinkt.  

Cognitieve Gedragstherapie
Vaak denk je dat een gebeurtenis een bepaald gevoel veroorzaakt, maar het zijn je gedachten die je erover hebt die het gevoel en de emotie daaromtrent veroorzaken. Gevolgd door gedrag.  Als je anders gaat denken zullen je gevoelens en gedrag veranderen, terwijl de gebeurtenis dezelfde blijft.

Positieve instelling
Bij een positieve instelling komen de neurotransmitters Serotonine en Dopamine vrij in onze hersenen. Deze zorgen dat we ons sterk en zelfverzekerd voelen. Vertrouwen hebben in de toekomst enz.  Ook versterken ze ons immuunsysteem. Zo kunnen negatieve gedachten ons immuunsysteem juist verzwakken. Ze kunnen pijn, twijfel, een minderwaardigheidsgevoel en andere emoties veroorzaken. Wanneer we telkens weer dezelfde negatieve gedachten hebben, vindt er een biochemische reactie plaats waardoor we de ervaring telkens opnieuw beleven. We kunnen als het ware onszelf met onze eigen gedachten maken en breken.

Alcoholverslaving
Bij verslaving aan alcohol blijkt dat alcohol er voor zorgt dat ons beloningssysteem uit balans raakt doordat het effect van dopamine sterker wordt. Alcohol creëert een kunstmatige ‘high’ die intenser is dan een natuurlijk voorkomend geluksgevoel. Onze hersenen passen zich hierop aan en worden minder gevoelig voor dopamine. Hierdoor is er steeds meer dopamine nodig om hetzelfde goede gevoel te krijgen. Helaas moet dit via alcohol omdat alcoholisten zelf steeds minder dopamine in hun hersenen aanmaken. Alcohol brengt je neurale systeem in onbalans. Je voelt je even goed en daarna is dat gevoel weer snel weg. Wat vaak relateert in angstig, depressief  en somber zijn. Als je stopt of sterk mindert met alcohol en daarnaast positief gaat denken zal je dopamine spiegel weer in balans raken. Ik maak veel gebruik van deze speciaal op jouw gedachten gerichte therapie en vertel je hier graag meer over.

Meditatie
Veel mensen zijn bang om te mediteren omdat ze niet weten hoe. Je hoeft je echter geen zorgen te maken dat je het niet goed doet, er bestaat geen verkeerde meditatie en geen meditatie is hetzelfde. De ene keer blaft de hond bij de buren, een andere keer staat er onverwachts iemand aan je deur. De enige meditatie die niet goed is, is de meditatie die je niet hebt gedaan. Met mediatie reset je je hersenen en Ademwerk helpt je hierbij.

Pranayama of Ademwerk
Naar mijn idee is het op de juiste manier ademen het meest belangrijke onderdeel van yoga en meditatie. Van het leven eigenlijk en we nemen het zo voor lief. Een goede ademhaling heeft een directe invloed op ons zenuwstelsel. Met pranayama zorg je dat er meer zuurstof in het bloed komt en wordt aangevoerd naar de hersenen. De diverse ademhalingstechnieken zorgen voor rust en herstel.

Yoga 
Yoga is wat mij betreft de meest gezonde manier om aan je lijf, leden, organen en hersenen te werken, iedere oefening draagt bij aan een gezond, gebalanceerd lichaam. Yoga helpt je ook bij meditatie.

Yoga brengt evenwicht, activeert de zelfhelende kracht en draagt bij in een goede balans tussen lichaam en geest. Yogaoefeningen(asanas) activeren ook de spieren die we in het dagdagelijkse leven nauwelijks gebruiken. Ze stretchen de spieren die elke dag onder spanning staan en masseren onze organen. Door yoga, focus op de asanas en door controle op de ademhaling (pranayama) zijn we instaat om energetische blokkades op te heffen. Er is veel aanbod op dit gebied, zowel bij jou in de buurt als via kanalen als youtube. Ook ik werk veel met yoga en kan je asanas leren die speciaal voor jou goed kunnen zijn.

EFT 
9 acupunctuurpunten en het herhalen van affirmaties gericht op de emotionele blokkades. ‘Tap’ als het ware je problemen weg met EFT.

Iedere emotie is een soort beroering van je gevoelsleven, je lichaam en geest. Positief of negatief. Emoties bepalen je gedrag en je welbevinden. Prettige emoties maken je gelukkig, je voelt je goed, negatieve emoties maken dat je je niet goed voelt en zelfs klachten ontwikkelt. Met EFT kun je eenvoudig negatieve emoties omzetten in positieve of ze voorgoed neutraliseren. Verander je gevoel en daardoor je gedrag en je welbevinden!